neděle 21. srpna 2011

Olga Tokarczuková - Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých

Účastníci schůze se vrátili k chaotické diskusi. Někdo opět připomněl loňský případ bestie z krakovského venkova. A bál ve zbrojnici, která stojí na kraji největšího lesa v širokém okolí, prostě není dobrý nápad.
"Pamatujete, jak v září televize vysílala hon na to tajemné zvíře, který zorganizovala policie někde u Krakova? Někdo z té vesnice náhodou natočil utíkající šelmu, pravděpodobně mladého lva," říkal vzrušeně muž. Měla jsem pocit, že jsem ho potkala v domě Velké nohy.
"Prosím tě, to je nesmysl. Lev? Tady?" řekl muž v khaki oblečení.
"To nebyl lev, ale mladý tygr," odvětila paní Jehla; tak jsem si ji nazvala, protože byla vysoká a nervózní a místním ženám šila rafinované šaty, takže se k ní to jméno výborně hodilo. "Viděla jsem to v televizi."
"Má pravdu, nech ho domluvit," zvolaly pobouřeně ženy.
"Dva dny ho hledali policajti, lva nebo tygra, zvíře, měli vrtulníky a protiteroristickou jednotku, vzpomínáte? To všechno stálo půl milionu a nenašli ho."
"Myslíte, že se sem přestěhoval?"
"Prý zabíjel jedním úderem tlapy."
"Trhal jim hlavy."
"Čupakabra," pronesla jsem.
Na chvíli zavládlo ticho. Dokonce i Hlušci přestali mluvit a podívali se na mě.
"Co je to čupakabra?" zeptala se znepokojeně Jehla.
"Tajemné zvíře, které není možné lapit. Zvíře mstitel."
Pak náhle začali všichni najednou mluvit. Viděla jsem, že Mátoha znervózněl. Mnul si ruce, jako by chtěl vstát a uškrtit prvního, na koho narazí. Bylo jasné, že schůze skončila a že už nikdo není schopen zjednat pořádek. Měla jsem výčitky svědomí, že jsem vůbec Čupakabru zmínila, ale co, i já jsem vedla svou vlastní kampaň.
Ne, ne, lidé v naší zemi se nedokážou nikdy spojit a vytvořit společenství, ani pod vlajkou s pravákem ve znaku. Je to země neurotických individualistů, z nichž každý, kdo se ocitne mezi jinými lidmi, začíná poučovat, kritizovat, urážet a okázale dokazovat svou nadřazenost.
Myslím, že v Česku je to úplně jiné. Tam lidé dovedou klidně diskutovat a nikdo se s nikým nehádá. I kdyby chtěli, nemohou, protože jejich jazyk se vůbec nehodí k hádkám.

================
Není to zajímavý? Ty poslední dvě věty?
Jinak trochu matu ukázkou, kniha je především napínavý román s velmi zvláštní hlavní hrdinkou. Za celou dobu jsem nedokázala určit její věk, chvílemi třicet a pak zase sedmdesát, a sympatizovala s ní taky jen občas. Taková zvláštní neurčitost je ostatně pro knihu velmi charakteristická, asi dvakrát jsem ji chtěla kvůli tomu odložit, ale najednou začalo všechno dostávat spád a závěr jsem přečetla na jeden nádech. Je to thriller o vesnici a zvířatech, i když to zní divně. Po dočtení nebudete mít rádi myslivce a zatoužíte si přečíst Blakea.
I travel'd thro' a Land of Men
A land of Men & Women too,
And heard & saw such dreadful things
As cold Earth wanderers never knew

Tak já jdu.

5 komentářů:

Danka řekl(a)...

To je zajímavé, kde se to v těch Polácích bere, tohle idealizování Čechů? A vůbec ten zájem? Já vím, že jsme sousedi, ale nepamatuju si, že bych v nějaké české knize četla úvahy o tom, jací jsou Poláci.

hanele řekl(a)...

chvilku jsem tu knihu držela v ruce, přečetla asi 3 různé strany a nechala v regále a teď nevím, vrátit se pro ni? ;)
Zajímavé je, že jsme teď měli návštěvu z Polska a můžu naprosto zodpovědně říct, že čeština je k hádání daleko více než polština, je to jako kdybychom se chtěli my šišlavě hádat. Ale návštěva nám tady nechala pár slov, které jsou suprkalifradžilistik - třeba jedzonko (jídélko) :) Dejte si nějaké dobré jedzonko dnes!

Ofelie řekl(a)...

Danka, hanele: Je to zajímavé, občas to někde zaslechnu, ten názor, že jsme vlastně velmi dobrácký národ. A přesně bych řekla, že tvrdší čeština se hodí k hádání víc než měkká polština, tak vážně nevím.
Knihu těžko doporučovat, sama jsem ji několikrát odkládala, protože horoskopů a Zvířat bylo trochu moc, ale ten závěr je vážně silný a takové celkové vyznění je správné.. Podle mě spíš vrátit se a zkusit :)

Ofelie řekl(a)...

hanele: to suprkalifradžilistik jídélko si půjdu večer určitě dát, musíme nakoupit zásoby na hurikán, tak se pak stavíme na něco dobrého.

hanele řekl(a)...

mole, máš skluz a já nemám co číst :) Dočetla jsem Stanici Tajgu a byla chyba si to kouskovat na podzim, měla jsem si ji nechat na dva-tři zátahy pod duchnou v zimě, ale nešť...

Okomentovat