středa 16. února 2011

David Allen - Getting things done

Mental Gathering: The Mind-Sweep

Once you feel you've collected all the physical things in your environment that need processing, you'll want to collect anything else that may by residing in your psychic RAM. What has your attention that isn't represented by something already in your in-basket?
This is where the stack of plain paper really comes into play. I recommend that you write out each thought, each idea, each project or thing that has your attention, on a separate sheet of paper. You could make one long list on a pad, but given how you will later be processing each item individually, it's actually more effective to put everything on separate sheets. You will likely not keep these pieces of paper (unless you decide that low-tech is your best organizing method), but it'll be handy to have them as discrete items to deal with as you're processing.
It will probably take you between twenty minutes and an hour to clear your head onto separate notes, after you've gathered everything else. You'll find that things will tend to occur to you in somewhat random fashion - little things, big things, personal things, professional things, in no particular order.
In this case, go for quantity. It's much better to overdo this process than to risk missing something. You can always toss the junk later. Your first idea may be "Save the ozone layer," and then you'll think, "I need cat food!" Grab them all. Don't be surprised if you discover you've created quite a stack of paper in "in" during this procedure.

Moc se mi líbí asTMIN návrh na pokračování - Giving things up. Ale to odbočuju. Tuhle knihu jsem si koupila po prvním opravdickém dni ve své současné práci. Šéf mě zavalil úkolama typu Leží-mi-to-na-stole-už-měsíc-tak-teď-bych-to-potřeboval-zítra a mě napadlo, že je nejvyšší čas zjistit, co na tom GTD lidi vlastně mají. Tedy - metoda je podle mého dobře vymyšlená a funkční, pokud jste dostatečně kreativní a umíte si ji naroubovat na svůj život a svoji práci. Kniha je dobrý odrazový můstek, je dostatečně konkrétní a praktická, jen je zbytečně dlouhá (tedy, ona není nijak dlouhá, ale to podstatné se dozvíte už na začátku a pak se to jen dalších spoustu stran rozebírá ze všech stran a přežvykuje). Mistrovství v opakování. Nicméně - pořád ještě doporučuju (česky pod názvem Mít vše hotovo), nejvíc si jí podle mě užijí ti, kteří si mají svoji práci organizovat sami, ale snad by si početla i houslistka nebo skladník ve šroubárně. A mimo to, každý člověk by měl za život přečíst alespoň jednu americkou příručku. Co myslíte?

1 komentářů:

monča řekl(a)...

To zní jako něco co asi potřebuju... Připisuji na seznam a posílám díky :o)

Okomentovat