středa 2. února 2011

Truman Capote - Snídaně u Tiffanyho

Mám dojem, že jsem si s Holly užil hodně takových toulavých dní; pravda je, že jsme se ve volných chvílích často vídali, ale paměť mě možná klame. Protože ke konci měsíce jsem si našel zaměstnání - a co mám k tomu říct? Čím méně, tím líp, ledaže jsem je potřeboval a že trvalo od devíti do pěti. A tak se náš volný čas, Hollyin a můj, nesmírně rozcházel.
Jestliže nebyl čtvrtek, Hollyin den v Sing Singu, nebo jestliže si nevyjela na koni do parku, jak to občas dělávala, skoro nikdy jsem ji po návratu se zaměstnání nezastihl vzhůru. Někdy jsem se u ní odpoledne zastavil na kávu, věděl jsem, že teprve snídá a přitom se obléká na večer. Věčně byla na odchodu, pokaždé ne s Rusty Trawlerem, ale obvykle ano, a zpravidla s nimi také chodili Mag Wildwoodová a ten hezký Brazilec, který se jmenoval José Ybarra-Jaegar: jeho matka byla Němka. Jako kvarteto spolu moc neladili, především vinou Ybarra-Jaegara, který mi v jejich společnosti připadal asi tak nepatřičný jako houslista v jazzbandu. Byl inteligentní, byl reprezentativní, měl zřejmě vážný poměr ke své práci, která nějak souvisela s vládním aparátem, zdála se jaksi důležitá a na několik dní v týdnu ho odvolávala do Washingtonu. Jak tedy vydržel večer co večer až do noci v lokálech La Rue a El Marocco poslouchat k-k-klábosení Wildwoodové a mít pořád na očích Rustyho obličej jako opruzenou dětskou prdelku? Možná že si tak jako mnozí z nás v cizině nedovedl správně zařadit lidi a zvolit pro ně rámec, do něhož zapadají, jako to uměl doma; a proto všechny Američany asi posuzoval dost nerozlišeně a hlavně podle toho, jestli se mu jeho společníci jevili jako víceméně obstojné ukázky místního koloritu a národní povahy. Tohle by vysvětlilo hodně - a ostatní vysvětlí Hollyino odhodlání.

Jednohubka, proslavená filmem. Vlastně ani nevím, jestli by mi byla Holly z knihy tak sympatická, jako když si místo ní představuju Audrey Hepburn (to je tak, když člověk zná film dřív než knihu). Mimochodem, taky vás tak rozčilují obálky knih, na kterých jsou herci, kteří hráli ve filmu? A Snídani si přečtěte, až budete mít volný večer.

3 komentářů:

Eygam řekl(a)...

Ano, taky mě rozčlujou knihy s herci na obálce. Naprosto nejstrašnější ukázka tohodle zvyku podle mě tohle:
http://www.easybuy.cz/products/501204-karel-jaromir-erben-kytice.jpg

Ofelie řekl(a)...

Eygam: Vítám spřáteleného knihomola! Jinak - obálka je hrůzná, ale té bych to zrovna odpustila, protože celá edice je postavená na tom, že jsou to knihy, podle kterých vznikly filmy.. Ale proč třeba na knize o Fridě Kahlo musí být Salma Hayek, tomu opravdu nerozumím.

Eygam řekl(a)...

Tak ještě jedna oprava - dneska jsem viděl v metru plakát na King's Speech, a tam je Colin Firth. A to se smí :o)

Okomentovat