pondělí 11. dubna 2011

Kobi Oz - Moše Chuvato a havran

Kde zas ten Moše lítá, no kde? Vždycky zmizí, když ho člověk potřebuje.
Hodný kluk, ale jak bluma. Někde ho necháte, vrátíte se za dva roky a on bude přesně na tom samém místě. Nemá žádnou vlastní vůli.
Náš Moše je prostě takový, nemastný neslaný.
Kolikrát jsem mu říkal, Moše, angažuj se trochu.
Ale on je taková bluma.
Když jsem přišel do Izraele, hned jsem pochopil pravidla, za prvé všichni koukaj jen na vnější fasádu, za druhé všechno záleží na politické příslušnosti, jinak jako byste nebyli. Pokud nejste straník, nepovažují si vás. Moše to nechce pochopit, je taková bluma. Pan Moše Pecka. Ten hoch nemá vůbec žádný názor, úplně vystřižený z OSN, vyhýbá se odpovědi. Pořád je zticha, nikomu nestraní. Leží v pokoji se zapnutou televizí, jako by byl na podpoře.
Je mu teprve dvacet.
Kolikrát jsem mu říkal, Moše, angažuj se trochu.
Ale on je taková bluma.
Chtěl jsem, aby měl vzor v Jiftachovi. Aby toužil být jako on, hrdina Izraele. Ale kde je Moše a kde Jiftach, jsou od sebe daleko asi jako východ a západ.
Jiftach se pohyboval ve společnosti, Jiftach byl straník, Jiftach byl v obraze, díval se se mnou na zpravodajské relace. Instruktor, jeden z našich nejlepších hochů, vynikající v armádě, to všechno byl Jiftach. Moše je jeho pravý opak, orientálec, poslouchá smutné a depresivní písně. Jak se mi mohl vyvést takovýhle syn, je s podivem. Přesně takhle se projevuje malomyslnost. Všichni proto očekávají, že z něj vyroste líný grázl, na všechno neurčitá odpověď, povznesený a flákač. Klient pracovního úřadu jako strejda Charlie, blahé paměti.
Tohle mu předpovídají a tak to taky dopadne.
Kolikrát jsem mu říkal, Moše, angažuj se trochu.
Ale on je taková bluma.

================
Moderní izraelská beletrie a tedy, alespoň pro mě, dokonale neznámé vody. Naštěstí pocity nerespektují zeměpisnou délku a jsou všude stejné, docela stejně nesrozumitelné - je vám kolem dvaceti a moc nevíte, co se světem, co s těžkým osudem rodičů, co s válkou, jak být sám nebo jak být s někým. Když se přidá ještě trocha černého humoru, je z toho zajímavá kniha, navíc báječně ilustrovaná (Dora Dutková).
Trčím v New Yorku a navzdory špatnému svědomí, že za mě kolegové v Bostonu musí pracovat, je to jedno z nejlepších míst, kde trčet.. Čtete toho Kavaliera? A Claye? Já jsem dneska vykoupila další dávku tematických New Yorských knih z regálu Barnes and Noble. Proč není v pražských knihkupectvích sekce knih, odehrávajících se v Praze, místo lesklého turisticko-fotografického braku? Co by v ní bylo? (moje soukromé tipy - Meyrinkův Golem, Urbanovo Sedmikostelí, Vaculíkův Český Snář a jen co tohle odešlu, napadne mě ještě deset dalších)

5 komentářů:

Lucie Horáková řekl(a)...

Taky by tam byly Renčínovy Městské války, Labyrint a Ajvazovo Druhé město! :)

Tereza řekl(a)...

Kavaliera uz mi nese domu Book Depository, tak za dva tri tydny ho mam. Zatim ctu Bouviera, tu prvni knizku, cos tu doporucila, a medim si u toho. Dale: jako psycholog souhlasim: vsude na svete jsou pocity stejne. Kez by si to uvedomili i ti, co na urcite konce sveta chteji ruzne utocit a zjednavat tam poradek (cimz nemyslim Lybii). A ten napad s knizkami, co se odehravaji v Praze, ten je vyborny!

Ofelie řekl(a)...

Černá zelenina: Druhé město!!! No jasně. Renčína neznám, ale píšu si..
Tereza: Jsem ráda, že se ti líbí ten Bouvier, má spoustu skvělých knih, určitě na ně tady na blogu ještě dojde. Z podobného soudku je i nedávno zmiňovaný de Botton a Andrzej Stasiuk, ale toho budeš v Čhile těžko shánět, nejspíš.

hanele řekl(a)...

a byl by tam Hrabě :)

Anonymní řekl(a)...

Jéé, tak to docela chápu - taky jsem se kdysi před cestou do Stockholmu vztekala nad nedokonalostí indexace beletrie v knihovnických systémech - kde se to odehrává prostě nezjistíš! (Larsson měl tehdá svoji trilogii ještě buď v hlavě nebo šuplíku). Naopak jsem tuhle sáhla po nějakém paperbacku (a poprvé v životě si koupila knihu podle hezkého obrázku a chytlavého názvu - Einstein Girl) a on se shodou náhod odehrává dost často v mých současných destinacích:-))
Marně ale vzpomínám na nějakou pražskou...hanba! Musím si doplnit!!
Luc

PS: Anebo pak doporučím životopisy historických postav, tam se poměrně snadno dá určit, kde se to bude odehrávat;-)

Okomentovat