sobota 8. ledna 2011

Otto Wichterle - Vzpomínky

Auto potom stálo na špalkách přes celou válku. Jen velmi málo aut bylo povoleno lékařům, ale ani ti nesměli jezdit na benzín, ale buď na stlačený svítiplyn nebo na dřevoplyn. Vysoký kotel generátoru dřevoplynu jim trčel ze zavazadlového prostoru na zádi auta s pytli bukových špalíků. Za války havarovalo americké letadlo nedaleko Napajedel. Když pro přeživší letce dojela policie s tímto pozoruhodným dopravním prostředkem, nebyli zajatci k utišení, jak jim to bylo k smíchu.

V květnu jsem přednášel na oční klinice profesora Hrubyho ve Vídni, kam jsem se zastavil cestou do Itálie. Tam jsem byl pozván k přednáškám o polymerizaci kaprolaktamu v ústavu profesora Rossiho na janovské univerzitě. Při této příležitosti vyvolal Rossi též přednášku na janovské oční klinice. Ta byla pozoruhodná tím, že když jsem nakonec nechal po posluchárně kolovat láhev s několika sty čoček, byly čočky v mžiku rozchváceny posluchači, kteří si je většinou hned s italským temperamentem rvali do očí a měli potom co dělat s jejich vytahováním, které samozřejmě vyžadovalo jinou techniku než u tvrdých čoček.

Trochu si tu přihřívám pracovní polívčičku, ale ono je to zábavné čtení a snad by bavilo i nepřírodovědce a nechemiky. V knížce zvlášť vynikne pilnost autora a jeho snaha pracovat ve všech režimech a poměrech, není to vždycky tak veselé, jako v ukázkách.. A aspoň si můžete přečíst, co všechno lze postavit doma z Merkuru nebo proč dnes v Čechách nevyděláváme na výrobě kontaktních čoček.

0 komentářů:

Okomentovat