středa 19. ledna 2011

Tim Davys - Amberville

Had potřeboval spát jen minimálně a nedělalo mu žádné problémy udržet pozornost. Občas kolem projelo nějaké auto, většinou to byly taxíky, typické černé drožky. Stáhl si okénko pár centimetrů a naslouchal uspokojivému, téměř poetickému zvuku šumících vrb, jak jejich listovím táhla noční bríza. Rytmus toho pohybu Marka inspiroval. Že by noc snad přece jen nebyla promarněná?
Had seskočil z volantu. Z příruční skříňky vytáhl vybledlý žlutý poznámkový blok; skoupil v papírnictví zbytkovou zásobu, oblky byly odřené a potrhané, ale papíru nebylo nic. Ocasem popadl tužku a rychle psal:
srp, podkova
metafora strašná
zkušený, nehotová
neustále svůdná
Zvedl špičku ocasu z listu a pohlédl na to, co napsal. Jako obvykle se ho zmocnilo cosi jako závrať. Bylo to tak geniální, plné tak překvapivého talentu, že se sotva odvažoval věřit, že to vymyslel on sám.
Nebo to možná on nebyl?
A hluboko v jeho studenokrevném srdci se k životu probudila slabá naděje. Ten pocit nepoznal už skoro dvacet let. Věděl, že okolní svět na životní dílo Hada Marka ještě není připravený. Že by nepochopili, že nikdo by je nedokázal obsáhnout. Nikdo.
Možná s výjimkou Erika Medvěda.

Detektivní příběh o plyšákách, spletitý, se spoustou vypečených vycpaných metafor. Zapojte fantazii a sledujte každé slovo, protože se později může hodit. Začíná se stmívat, gangsteři ožívají a v kasinu je rušno.. Co dělají vaši plyšáci, když se na ně nedíváte?

3 komentářů:

Tereza řekl(a)...

Hvezdopravec tvrdi, ze muj odreny plysak, co mam od narozeni, ve skutecnosti, kdyz se nedivam, prodava drogy a drzi u nas ve ctvrti obchod s prostituci...

Ofelie řekl(a)...

Tak to by se mu knížka líbila! Jak se na to spojení drog a plyšáků vlastně přišlo? (viz třeba písnička Medvídek od Lucie)

Tereza řekl(a)...

To je vazne zajimava otazka. Neco me napada, nema ono neco z drogoveho opojeni spolecne se stavem, jaky asi zaziva novorozene? Novost veci, sila strachu, paranoa, ktera se muze rozvinout z niceho, zaplavujici radost, vsechny ty emoce co litaji sem a tam...no a plysaci, ti prece presne do tohoto obdobi patri, a ne jen jako dekorace, jak dokazuji vsichni ti ozuzlani a odreni plysaci, jichz se deti nechteji vzdat a pri jejichz ztrate nastane teprve poradny cirkus, jako by (opravdu jako by?) svet najednou nebyl bezpecny. Fakt zajimavy, ze se to spojuje takhle casto, urcite ne nahodou ;-).

Okomentovat