středa 26. ledna 2011

Zdeněk Jirotka - Saturnin

Nevím, jestli se vám už někdy stalo, že jste si sotva stačili pomyslit nějaké přání a už se vám splnilo. Víte, něco takového jako v pohádkách. Třeba byste se na něco rozzlobili a jen byste řekli, aby do toho uhodil hrom, a ono prásk a už by to bylo. Mně se tenkrát podobné přání splnilo. Pamatuji si, že jsem prudce zatoužil dát Miloušovi pár facek, když v tom se stalo toto: dědeček nevrle zabručel a prudce rozhodil rukama, aby se zbavil přikrývky, kterou ho teta Kateřina omotávala. Přitom udeřil Milouše hřbetem ruky do obličeje a připlácl mu zbytek hořící cigarety na to, čemu Milouš říkal knírek. Milouš zařval a dědeček vyjekl, protože se spálil a zároveň lekl. Bleskurychle se otočil a dal Miloušovi pohlavek. Než se mohl někdo vzpamatovat, zasáhl Saturnin. S poděšeným výkřikem vyrval tetě Kateřině z rukou přikrývku, hodil ji Miloušovi přes hlavu, strhl ho k zemi, a mačkaje mu vší silou houni na obličej, volal: „Chytly mu vousy!“
Dědeček se lekl znovu a celá společnost se dívala ohromena na Saturninovo počínání. Teta hystericky volala, aby někdo přinesl vodu, Saturnin křičel: „Vodu ne! Písek!“ a doktor Vlach si pro sebe bručel: „Chytly mu vousy, zaplaťpánbůh.“

Zpátky v Práze. Posledních pár dní v Čechách. A Saturnin dneska. Netřeba doporučovat, doporučuje SAMO! (nedokončené, unavené, dopíše se samo později)

6 komentářů:

flying-bomb řekl(a)...

útla knížka, která mi vždycky zvedne náladu :) a film je také úchvatný, teta Kateřina se opravdu vyvedla!

monča řekl(a)...

Moc ráda čtu Vaše doporučení, už mám na seznamu asi 6 knih a těším se na velkou výpravu do knihkupectví. Chtěla jsem se zeptat, jestli budete pokračovat v psaní na blogu Ofélie za velkou louží. Objevila jsem jej teprve nedávno, ale přečetla celý za 2 dny, máte nádherně čtivý a poutavý styl a zajímá mne co se s Vámi děje dál. Při avízované sněhové bouři jsem na Vás často myslela a najednou jste psala z Prahy... Moc Vám fandím!
Monča

Tereza řekl(a)...

A, dalsi kniha, co mi tu strasne chybi. Pridavam na seznam! Vypada to, ze Iberia diky (ci kvuli :-) ) tvemu blogu shrabne pekne penize za nadvahu zavazadel mych rodicu. Nedelas ty pro nahodou :-)?

Ptáče řekl(a)...

Saturnin je jedna z mých nejoblíbenějších knih!

Ofelie řekl(a)...

flying bomb, ptáče: já ji taky můžu číst pořád dokola, a funguje :)
monika.design: tenhle komentář mi udělal obrovskou radost, děkuju! Ofélie za louží spí, měla jsem teď trochu pauzu zaviněnou problematickým zvykáním na novou práci, ale už kolem Vánoc mě zase popadla obvyklá nejistota (z toho knihomolí blog) a až se vrátím z Čech, určitě se zase něco objeví. Jen to musím vymyslet, abych nepsala jen: "Šla jsem do práce, byla tam celý den a pak přišla domů."
Tereza: No já takhle dotuju Swiss Air, teď zrovna se děsím, že mi ztratí kufr až se budu vracet do USA. To by bylo strašné!

monča řekl(a)...

Off, i já moc děkuji za milá slova. A budu vyhlížet a těšit se na další pokračování za velkou louží, ve Vašem podání mě bude bavit i to "šla jsem do práce a pak zase zpátky" :o) Vy jste vlastně byla hlavním důvodem proč jsem si zřídila účet na googlu a na bloggeru, chtěla jsem Vám napsat již dávno, ale jako anonymnímu se mi to nezdařilo :o)

Okomentovat